Curriculum vitae betekent levensloop. In je cv geef je dan ook een overzicht van alles wat je gedaan hebt wat relevant is voor een toekomstige werkgever. Maar een cv is meer dan je levensloop.

Met je cv laat je zien wie je bent, wat je ambities zijn voor de toekomst en welke toegevoegde waarde je nu hebt voor de werkgever. De werkgever wil snel kunnen zien of je een sterke kandidaat bent voor een functie. Het is daarom belangrijk dat je cv meteen de aandacht trekt en aansluit op de functie waarop je solliciteert. Je maakt dan een grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

De voorbereiding bij het opstellen van je cv

Bereid je voor en laat je cv zo goed mogelijk aansluiten op de vacature. Lees daarom de vacaturetekst nog eens goed. Welke opleiding, werkervaring en vaardigheden worden gevraagd? Sluit je daarop aan? Zo niet, hoe kun je dat compenseren? Eigenlijk kun je het opstellen van een cv vergelijken met het opstellen van offerte. De offerte die het meest toegesneden is op de vraag van de klant wordt uitgekozen.

Hoe je een cv opstelt dat opvalt

Hoe zorg je ervoor dat je cv overtuigt en aandacht trekt? Enkele tips:

  • zorg ervoor dat je cv op maximaal twee of drie A4´tjes past;
  • een overzichtelijke lay-out is belangrijk;
  • zorg voor een gestructureerde inhoud;
  • som puntsgewijs de werkzaamheden bij een functie op;
  • formuleer kort, bondig en actief;
  • zorg voor verbanden met de functie waarop je solliciteert;
  • gebruik geen moeilijke woorden;
  • schrijf in foutloos Nederlands;
  • een handgeschreven cv kan echt niet meer;
  • gebruik een duidelijk lettertype;
  • plaats je sollicitatiebrief in datzelfde lettertype. Je brief en cv horen bij elkaar en dat moet te zien zijn.

De indeling van je cv

Je kunt deze veelgebruikte cv-indeling toepassen:

  • persoonlijke gegevens;
  • foto
  • profiel;
  • werkervaring;
  • opleidingen en cursussen;
  • overige informatie.

Persoonlijke gegevens

Bij je persoonlijke gegevens meld je in ieder geval je naam, adres en woonplaats, telefoonnummer, mobiele nummer, e-mailadres en link naar je LinkedIn-profiel. De werkgever kan hiermee snel contact met je opnemen. Je kunt ook informatie opnemen over je geboortedatum en -plaats, burgerlijke staat en nationaliteit. Maar vraag jezelf bij deze extra informatie steeds af of het relevant is voor de functie. Niet relevant? Dan weglaten.

Cv-foto

Plaats ook een respresentatieve foto van jezelf met de juiste plaatsen. Hierdoor wordt je cv persoonlijker.

Profiel

Na je persoonlijke gegevens neem je een profiel op. Hierin presenteer je jezelf in een paar regels kort en krachtig. Je geeft weer wat je kwaliteiten en specialismen. Ook je ambities kun je hier weergeven waardoor je profiel toekomstgericht wordt. Uiteindelijk verduidelijkt het profiel je curriculum vitae en zorgt het ervoor dat de recruiter je curriculum vitae gericht leest op je ambitie en kwaliteiten. Je kunt het profiel steeds aanpassen aan de vacature waarop je solliciteert.

Omgekeerde volgorde

Noem je opleidingen en werkervaring in je cv in omgekeerde volgorde. Begin dus met het noemen van je laatste of huidige opleiding en je laatste of huidige baan. Over het algemeen is je laatste opleiding en werkervaring het meest relevant.

Werkervaring

In je cv vermeld je bij werkervaring de naam van de bedrijven waar je werkte, de vestigingsplaats en het tijdvak dat je er werkte. Vermeld ook de naam van je functie en noem hierbij puntsgewijs en concreet de relevante werkzaamheden op. Worden er in de vacature bijvoorbeeld leidinggevende vaardigheden gevraagd? Neem dan die taken op waaruit blijkt dat je over deze vaardigheden beschikt.

Opleidingen

Vermeld bij opleidingen de naam van de opleiding, of je het diploma behaald hebt en in welk jaar dat was.

Gat in je cv

Zit er in je cv een gat tussen twee banen? Vermeld dan wat je in die periode gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld je wereldreis noemen. Of vrijwilligerswerk, de opvoeding van je kinderen, een studie…

Overige informatie

Bij overige informatie neem je zaken op als de computerprogramma’s die je beheerst, je talenkennis en je vrijetijdsbesteding. Je kunt hier ook bestuurlijke functies of relevant vrijwilligerswerk opnemen. Ben je bijvoorbeeld vrijwilliger in een zorgcentrum en solliciteer je naar een functie in de zorgsector? Dan is het slim om het vrijwilligerswerk in je cv op te nemen. Het onderstreept je motivatie voor de baan en de branche.

Stuur nooit officiële papieren met je cv mee. Je loopt het risico ze kwijt te raken. Diploma´s en andere papieren kun je beter tijdens een sollicitatiegesprek tonen. En alleen wanneer daar om gevraagd wordt.

Referenties noemen in je cv

Neem in je cv geen referenties op. Noem pas namen als er in een gesprek naar gevraagd wordt. Vraag eerst toestemming aan de referenten, zodat zij weten dat zij benaderd kunnen worden.

Sjablonen voor je curriculum vitae

Bij Solliciteerbeter.nl vind je kant-en-klare mooie sjablonen voor de opmaak van je curriculum vitae. Met de sjablonen heb jij in een handomdraai een mooie en onderscheidende lay-out voor je curriculum vitae. Bij elk sjabloon krijg je bovendien een bijpassend sjabloon voor je sollicitatiebrief.

De sjablonen zijn opgesteld in Microsoft Word en zorgen ervoor dat jij je professioneel kunt presenteren.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

Pin It on Pinterest

Share This